FNV opent Wajong-meldpunt herindeling Wajong

Datum: 
dinsdag, 2 februari 2016

Wajongers kunnen hun ervaringen met de herindeling van de Wajong delen bij een nieuw meldpunt van de FNV. De FNV wil met het meldpunt monitoren of het UWV zijn werk wel zorgvuldig uitvoert. Het gaat daarbij zowel om de ervaringen van mensen bij de herindeling als de begeleiding naar werk.

Tot 2018 worden alle Wajongers opnieuw ingedeeld: hebben ze arbeidsvermogen of niet? Bij Wajongers die na 2010 zijn ingestroomd is die indeling meestal al gemaakt. Krijgen zij een werkregeling, dan hebben zij arbeidsvermogen. De herindeling gaat daarom vooral over mensen die vóór 2010 in de Wajong zijn gestroomd.

Gevolg van de herindeling is dat in 2018 Wajongers met arbeidsvermogen een lagere Wajonguitkering krijgen (5% lager). De Wajongers die arbeidsvermogen hebben, kunnen ondersteund worden naar werk. Hierover zijn ook in het Sociaal Akkoord afspraken gemaakt. Er komen 125.000 extra banen bij de komende 10 jaar die bedoeld zijn voor onder andere Wajongers.De FNV maakt bovendien over extra garantiebanen met werkgevers afspraken in de cao’s.

Deel die ervaring!

Ook de LCR is benieuwd hoe de herindeling en begeleiding uitpakt en raadt mensen aan hun ervaringen te delen.Kent u iemand die met de herindeling Wajong te maken heeft? Vraag dan mee te doen aan deze enquete.

Op http://www.fnv.nl/herbeoordeling kunnen Wajongers hun ervaringen melden.

Bron: LCR